REKO-ringen
Prosjektet handler om REKO-ringen der små lokale matvareprodusenter selger sine produkter uten mellomledd direkte til privatpersoner. I dag benyttes en Facebook gruppe, der produsenter legger ut innlegg varene de selger og forbrukere handler gjennom å kommentere på innleggene. System oppleves tungvint for produsentene og forbrukerne.

De ulike REKO-ringene kan ha forskjellige produktmaler produsentene må forholde seg til. Det er også tidkrevende for produsentene å lese kundenes bestillinger og sende betalingssum. Utfordringen for forbrukerne var å holde oversikt over varene, og betalingssum. Kommunikasjonen mellom produsent og forbruker var over Facebooks Messenger tjeneste, der produsentene kan sende enkelt eller gruppe meldinger. Oppgavens formål er å forenkle dagens løsning, med fokus på informasjonsarkitektur.

Lærte om navigasjonsstrategier og prinsipper for å kategorisere informasjon. Forståelse av viktigheten av informasjonsarkitektur, ulike navigasjonstyper og informasjonsgjenfinning. Der betydningen av meta-data, hierarkisk rekkefølge, merkelapper (labels), språket, sosial navigasjon, avgrensing av omfanget og konseptutvikling står sentralt. Har utviklet mine tekniske ferdigheter for å gjøre informasjon til design.

Min rolle i prosjektet var planlegging av gruppemøter, undersøke litteratur om designvalg og bidra til universell utforming av prototypen. Lese relevant litteratur innenfor fargeteori og informasjonsarkitektur. En av de største utfordringen var finne en farge som passer like godt på «dark- og light» mode. Gjennom å arbeide med prototypen ble mine ferdigheter i Abobe XD forbedret.
Problemstilling
«Hvordan forenkle dagens REKO-løsning?»
Arbeidsmetoden i dette tverrfaglige prosjekt mellom grafiske- og interaksjonsdesignere, var rammeverket i «dobbel diamant». Samlet innsikt, definerte målgruppen, idéeringen over produkt funksjoner og prototyping.
Innsikt og utforske
Dybdeintervjuer
Gjennomførte 14 dybdeintervjuer, med en intervjuguide og forhåndsdefinerte spørsmål for en forbruker av REKO-ringen. Der fokuset var å undersøke vanskelighetene og forbedringspotensialer med dagens løsning. Jeg stilte spørsmål og holdt en flytende samtale med intervjuobjektet, og en annen person skrev svarene.

Observasjonen
Observasjonen av REKO sitt utleveringssted og noterte forbedringer og erfaringer.

Innsiktsveggen
Innsiktsveggen strukturere, kategorisere og informasjonen fra dybdeintervjuet og observasjonene på post-it-lapper.
Hovedfunn
Var at dagens løsning er uoversiktlig og tidkrevende for begge parter. Flere av REKO-ringene er ikke sammenkoblet, og dette medfører at produsentene bruker tid på å legge ut produktannonsene på flere Facebook grupper. For forbrukerne var det å finne betalingssummen etter bestilling. Under observasjonen var det uoversiktlig og finne produsenten. Målgruppen for REKO-ringene er produsenter og forbrukere fra 19 - 60+.

Problemstilling
Funnene ledet til problemstilling der målet er å forenkle dagens løsning «Hvordan forenkle dagens REKO-løsning?».

Måling av suksess
Måler suksess gjennom ved å se tiden forbrukerne bruker på finne produktet og varebestilling. For produsentene var det tiden de bruker på å legge ut produktannonsene. Det viktigste er om produsentene får faktisk salg.
Definere
Det ble laget fire personas for å forstå målgruppen
Produsent
1. Bilder, video og tekst:
     a. Bilder skal være av produktet.
     b. Ved bilde klikk kommer det informasjon.
     c. Video skal være kortfattet og innholdsrikt.
     d. Tekst skal være presist og kortfattet.
2. Produktinformasjonen på maks 50 ord før man må klikke på informasjon knappen
3. Informasjon om bonden og dyrevelferden er 35 ord før (les mer). 
4. Legger inn holdbarhetsdato på varene. (Best før ikke dårlig etter) (Best før betyr ofte god etter).

5. Eget produsentforum.

Forbruker
1. Søke eller velge forskjellige produkter.
2. Kunne bestille varer fra en eller flere produsenter.
3. Kunne legge igjen en kommentar til produsenten ved bestilling.
4. Kvittering over kjøpte varer.
​​​​​​​
Informasjonsarkitektur til REKO-ringen
Lav oppløselig (lo-fi) prototype mobil
Lav oppløselig (lo-fi) prototype Desktop
FNs bærekraftsmål
FNs bærekraftsmål 2.3 handler om å doble produktiviteten og inntektene til småskala matprodusenter, med verktøy som finansielle tjenester, markeder og verdiøkning innen 2030. REKO-konseptet faller under dette bærekraftsmålet for det øker inntektene til småskala produsenter.


Konklusjon
Resultatet for problemstillingen «Hvordan forenkle dagens REKO-løsning?». Løsningen forenker dagens system med å samle alle REKO-sidene på en nettside og applikasjon. Ved å bruke konvensjoner som allerede er kjent for brukerne, blir overgangen til det nye systemet minimal, og forenklingen kan føre til flere salg for produsentene.
Reko-ringen
Published:

Reko-ringen

Published:

Creative Fields